Slušajte Radio 31 Plus pomoću:

Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime


SLUSATE RADIO 31 PLUS UZICE:

Strana 11 od 11 PrvaPrva ... 91011
Prikaz rezultata 101 do 109 od 109

Tema: Posna jela

  1. #101
    vessna's Avatar
    Registrovan
    Nov 2010
    Lokacija
    Rusija
    Postovi
    17,152
    Thanked: 1423
    POSNI ČOKOLANI KOLAČ NA VODI

    Sastojci
    :
    2 šolje speltinog brašna
    3 kašike džema od šljive
    1 prašak za pecivo
    1 šolja šećera
    2 šolje vode
    kašičica cimeta
    Glazura
    :
    100 g čokolade za kuvanje

    Priprema:

    Razmutiti šećer u vodi, pa dodati brašno, prašak za pecivo, cimet i džem. Dobro sve sjedinite. U manji pleh staviti papir za pečenje i izliti smesu, pa peći na 200 stepeni 20-ak minuta.Kolač preliti čokoladnom glazurom.

    Izvor: Stvar ukusa

  2. #102
    vessna's Avatar
    Registrovan
    Nov 2010
    Lokacija
    Rusija
    Postovi
    17,152
    Thanked: 1423
    POSNA SIPANA PITA SA GRIZOM I JABUKAMA

    Suvi sastojci:

    2 čaše ( od 200 ml ) brašna
    2 čaše griza
    1 čaša šećera
    1 vanilin šećer
    1 prašak za pecivo

    Fil od jabuka:

    1,5 kg neočišćenih jabuka
    1 čaša šećera
    5 g cimeta
    1 vanilin šećer

    Odozgo:

    150 g margarina (posnog)


    Priprema:

    Očistiti i izrendati jabuke pa dodati šećer, vanilin šećer i cimet. Sve promešati pa ostaviti da odstoji dok pripremite suve sastojke.

    Pomešati brašno, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo. Pleh dimenzija 30 x 20 cm dobro premazati margarinom. Na dno posuti trećinu suvih sastojaka pa preko njih kašikom ređati pola smese sa jabukama.

    Jabuke hvatate sve zajedno sa sokom koji su pustile. Ukoliko su jabuke suvlje i nema onog soka koji puste kada dođu u dodir sa jabukama, slobodno u tu smesu sipajte malo vode.

    Zatim, preko staviti opet trećinu suvih sastojaka, ostatak jabuka i preko njih ostatak suvih sastojaka.

    Iseckati margarin na tanke pločice pa poslagati odozgo. Staviti kolač da se peče na 180 stepeni, oko 40 minuta. Nakon što se na kolaču stvorila tvrda korica, znaćete da je pečen, a ukoliko nije, vratite ga na još 10 minuta.

    Nakon što je kolač ohlađen, iseći ga na kocke i posuti šećerom u prahu.

    Prijatno!

    https://stil.kurir.rs

  3. #103
    vessna's Avatar
    Registrovan
    Nov 2010
    Lokacija
    Rusija
    Postovi
    17,152
    Thanked: 1423
    POSNE ROLNICE SA DŽEMOM I ORASIMA

    Sastojci:

    500 g brašna
    250 g biljnog margarina
    100 g secera u prahu
    125-130 ml mineralne vode
    1 vanilin šećer
    pekmez po izboru
    orasi (oko 100 grama)
    prah šećer za posipanje

    Priprema:

    U veću posudu sipati brašno i dodati šećer u prahu, limunovu koricu, vanilin šećer i margarin. Rukama dobro umesiti da bude mrvičasto, a zatim dodati mineralnu vodu pa umesiti testo.

    Staviti testo na radnu površinu, umesiti ga, a zatim nožem odvojiti jedan komad testa i razviti ga oklagijom (tanko). Potom naneti pekmez (po želji) duž jednog kraja, kao i drugog.

    Posuti mlevene orahe preko pekmeza pa onda rolovati sa jedne strane (do sredine), a zatim i drugu stranu, isto do sredine.

    Postupak ponoviti i sa ostatkom testa. Iseći nafilovane rolnice, pa staviti na pleh obložen pek papirom.

    Staviti rolnice da se peku na 180 stepeni, oko 10 minuta. Pečene rolnice uvaljati u šećer u prahu.

    Prijatno!

    https://stil.kurir.rs

  4. #104
    vessna's Avatar
    Registrovan
    Nov 2010
    Lokacija
    Rusija
    Postovi
    17,152
    Thanked: 1423
    Domaca alva, ruski recept

    Ољуштене семенке сунцокрета 200 г (29 р.)
    Брашно 100 г (4 р.)
    Биљно уље 75 мл (6 р.)
    Шећер 150 г (7 р.)
    Лимун 1/6 ком. (2 стр.)
    Вода 75 мл
    Сол

    Укупно: 4 порције = 48 стр., 1 порција = 12 стр.

    Припрема

    1. Загрејати два тигања.

    2. У један суви тигањ сипајте семенке, а у други брашно. Пржите око 10 - 12 минута на лаганој ватри уз стално мешање.

    Савет кувара: "Брашно је карика у халви."

    3. Када семенке потамне, а брашно постане светло смеђе, склоните тепсије са ватре.

    4. У шерпу сипајте 150 г шећера, налијте 75 мл воде и ставите на умерену ватру.

    5. У сируп додајте неколико капи лимуна и кувајте сируп око 10 минута.

    Савет кувара: "Лимунов сок неће дозволити да се сируп превише згусне и да мало кисели."

    Савет кувара: "Сируп је готов када се поређа у танком млазу када подигнете кашику."

    6. Док су семенке топле, потребно је да их самељете у миксеру до финог млевења.

    7. Измрвљено семе помешати са брашном док не постане глатко.

    8. Додајте 75 мл биљног уља у семе са брашном и добро гнетите рукама.

    9. Полако сипајте сируп у семенке, контролишући густину халве.

    10. Додајте прстохват соли у халву и гнетите рукама, као пластелин.

    Савет кувара: "Ако је конзистенција превише густа, можете додати малу количину биљног уља."

    11. Посуду изнутра прекријте прозирном фолијом и пренесите добијену масу у њу, равномерно распоређујући по дну. Покријте прозирном фолијом и оставите у фрижидеру 1-1,5 сати.

    12. Извадите смрзнуту халву из чиније и изломите је на комаде.

    Пријатно!

  5. #105
    vessna's Avatar
    Registrovan
    Nov 2010
    Lokacija
    Rusija
    Postovi
    17,152
    Thanked: 1423
    Bakina kuhinja - Najbolja domaća alva

    Potrebno je:
    200 gr. šećera
    150 gr. susama
    1-2 kašike brašna
    1 šoljica vode
    2 kašike ulja
    1-2 vanilin šećera

    Priprema:
    Propržitoi malo susam i brašno da dobije malo tamnu boju pa susam samleti u mlinu za fafu
    Šećer ušpinovati dobro pa u njega dodati vanilin šećer i mleveni susam i brašno i dobro mešati nada nema grudvicaa.
    Kuvati na tihom dok se smesa ne počne odvajati od šerpe. Vruću alvu razliti u neki sud u koji ste stavili papir za pečenje kao što je prikazano u Videu.
    U nju se može dodati i čolkolada
    Ohladjenu alvu izvaditi iz hartije i seći na kocke.

    http://kodbakeugostima.blogspot.com

  6. #106
    vessna's Avatar
    Registrovan
    Nov 2010
    Lokacija
    Rusija
    Postovi
    17,152
    Thanked: 1423
    RATLUK

    Sastojci

    100 g kukuruznog brašna-skroba
    1l vode
    1 šolja šećera
    1 kašika limunovog soka
    2 kašike sirupa od ruže (možete koristiti i ružinu vodicu, pomešanu sa malo crvene boje za hranu)
    Za valjanje
    :
    1 šolja kukuruznog brašna
    1 kašika šećera u prahu

    Priprema:

    U jednu šerpu sipajte polovinu vode, limunov sok i šećer, prokuvajte, smanjite vatru i krčkajte dok ne postane gusto. Za to vreme u drugu šerpu dodati kukuruzno brašno i ostatak vode, krčkati i mešati do guste paste. Dodati šećerni sirup u skrobnu pastu i mešati varjačom dok se dobro ne izmeša. Ostaviti na laganoj vatri da se krčka 45 minuta. Ne dozvolite da vam mehurići smetaju, možda biste želeli da promešate, ali mešajte svakih 20 minuta, samo malo. Kada je gotovo, isključite ringlu i dodajte sirup od ruže. Promešajte.
    U pleh obložen folijom sipajte smesu i ostavite da se potpuno ohladi. Pomešati šolju kukuruznog brašna i kašiku šećera u prahu i dodati malo na ratluk. Isecite na kvadrate isvaki komad uvaljajte u ostatak mešavine kukuruznog brašna i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.Ne držite u frižideru, postaće lepljiv.

    https://stvarukusa.mondo.rs

  7. #107
    vessna's Avatar
    Registrovan
    Nov 2010
    Lokacija
    Rusija
    Postovi
    17,152
    Thanked: 1423
    SLADOLED TORTA - ODLIČNA ZA POST NA VODI

    Sladoled torte su omiljena letnja poslastica, jer osvežavaju kada su napolju visoke temperature. Njih možete da jedete i zimi, a super je što je posna, pa mogu da uživaju i oni koji se pridržavaju Božićnog posta. Kremasta, lagana, ukusna i posna tortapostaće vam omiljena poslastica, a možete da je pripremate sa decom koliko je jednostavna. Naravno, odličan je predlog i za Svetog Nikolu.

    Sastojci:
    140 g urmi
    2 banane
    1 l sojinog mleka
    160 g šećera
    15 g vanilin šećera
    90 g kukuruznog skroba

    Za dekoraciju:
    malo lešnika
    malo kokosa

    Priprema:
    Urme presecite na pola i prelijte toplom vodom, pa ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim procedite i dobro izblendirajte zajedno sa bananama. U dobijenu smesu sipajte mleko i lepo promešajte. Precedite pomoću cediljke u šerpu, pa dodajte šećer, vanilin šećer i skrob. Dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Onda sipajte u vatrostalnu posudu i poravnajte. Pospite seckanim lešnikom i kokosom, pa ostavite da se ohladi u frižideru oko sat vremena.

    https://stvarukusa.mondo.rs

  8. #108
    vessna's Avatar
    Registrovan
    Nov 2010
    Lokacija
    Rusija
    Postovi
    17,152
    Thanked: 1423
    Kokos kolac

    Potrebno je:

    1 čaša jogurta - posnog

    1 čaša mleka - biljnog

    1 čaša ulja

    1 čaša kokosa

    1 vanilin šećer

    2 čaše šećera

    2 čaše brašna

    1 kašičica praška za pecivo

    200 g čokolade

    Priprema:

    Sve sastojke sjediniti i peći u manjem pouljenom plehu oko 20 minuta na 220 stepeni. Kada je smesa pečena odozgo prelijte sa glazurom od čokolade.

    Ostaviti kolač da se u frižideru dobro ohladi, a onda ga iseći na kocke i služiti. Odlično ide uz kafu, ali je super poslastica i nakon svakog porodičnog ručka.

    Zbog lagane teksture i ukusnih sastojaka obožavaju ga podjednako deca i odrasli.

    www.espreso.co.rs

  9. #109
    vessna's Avatar
    Registrovan
    Nov 2010
    Lokacija
    Rusija
    Postovi
    17,152
    Thanked: 1423
    Ceten Alva original

    Sastojci:

    280 g šećera,
    100 ml vode,
    340 g tahinija (recept pronađite u nastavku)

    Priprema:
    Prokuvati vodu i šećer, dok ne dostignu temperaturu od 125°C. Tako vruć sirup sipati u tahini, dobro mešajući dok se mase ne izjednače i počnu da budu pahuljaste. Obložiti posudu papirom za pečenje, sipati smesu i dobro je ispresovati.
    Kad postane solidno čvrsta, izručiti je, upakovati u masni papir, pa u plastičnu kesu i staviti da odstoji u frižideru dan do dva. Tahini ponekad opusti ulje, koje izroni na površinu. Nemojte ga baciti, već ga dobro mutite dok se ne izjednači, pre nego što ga izmešate sa sirupom.

    Za one koji nemaju termometar, stavite u tanjirić za crnu kafu što hladniju vodu, pa kad sirup počne da se zgušnjava (kao gust med), sipajte kap na tanjirić sa vodom – ako se ne razlije i na dodir bude dosta tvrd, spreman je za upotrebu. Nastavite sa kuvanjem, dok ne dobijete dobru masu.

    Po želji možete da dodate čokoladu, pečene bademe, kikiriki, lešnike, orahe, suvo grožđe, oko 50 grama. Ako dodajete nešto od ovoga, dodajte ga pre nego što dodate tahini.

    Evo kako da napravite tahinije:

    Potrebno vam je:
    300 grama paste od čistog mlevenog susama (zove se tahini); 300 grama meda.

    Priprema:
    Dobro promešajte i napravite kuglice. Stavite ih malo u frižider da se stegnu - i to je to.

    Savet:
    Tahini možete napraviti i sami. Trebaju vam oljuštene, sirove semenke susama, malo susamovog ulja, ali može i maslinovo ili sunocokretovo (dve kašičice ulja idu na pola do jedne šoljice semenki). Pre nego što ih sameljete u blenderu, semenke malo prepržite na tiganju dok ne dobiju zlatnu boju. Pazite da vam susam ne zagori, jer će postati gorak. Ubacite ih u blender, dodajte ulje i blendujte dok ne dobijete glatku, gustu smesu.

    serbiancafe.com

Strana 11 od 11 PrvaPrva ... 91011

Slične Teme

  1. Vegetarijanska jela - Recepti
    By vessna in forum Kulinarstvo
    Odgovori: 9
    Zadnji Post: 21.02.2014, 06:38
  2. Soja - jela od soje
    By vessna in forum Kulinarstvo
    Odgovori: 7
    Zadnji Post: 01.08.2013, 18:24

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •